Locatie De Boeretang

Een zaal met een verhaal


Het woord 'Boeretang' is een samenstelling van twee oud- Frankische begrippen. 'Boer' is een vorm van het Middeleeuwse woord 'buer' in de betekenis van huis of schuur. 'Tang' is verwant aan 'tong' in de betekenis van een zanderige hoogte in een moerassig dal. Boeretang verwijst dus naar een iets hoger gelegen huis of schuur in een drassig gebied. Deze omwalde hoeve heeft een rijke geschiedenis. De eerste sporen van bewoners rond "de Boeretang" dateren van 1379. Tot in de 16de eeuw is er enkel sprake van een slagmolen.

De voogdijheer van Dessel, Alexander Balthazar Roelants, wordt belast voor een boerderij, die voor het eerst 'Boeretang' wordt genoemd in een document van 1681. Het wapenschild van deze heer siert nu het logo van 'de Boeretang'.

Begin 1700 krijgen de bewoners problemen met hun schuldenlast ten overstaan van de abdij van Tongerlo, die zich verplicht ziet de vervallen gebouwen zelf te herstellen. Na een lange reeks van processen wordt 'de Boeretang' in 1763 openbaar verkocht aan F.B. Beltens, schout van Hoogstraten. Hij voegt hoeve en molen samen tot "eene grote pachthoeve en afspanninge"

Hendrik Conscience logeert in 1831, als soldaat van het Belgisch leger, gedurende twee maanden op 'de Boeretang'. De verhalen van Karel Minnen, in de volksmond 'de grote Minnen', inspireren hem tot het schrijven van 'Rikke-tikke-tak'. In het begin van de 20ste eeuw is 'de Boeretang' korte tijd eigendom van Koning Albert I. Eind 1976 wordt de site van 'de Boeretang' beschermd als landschap. De drie hoevegebouwen worden 13 jaar later als monument beschermd. In de herfst van 1989 verlaat de familie Van Gool, met huifkar en platte wagen, als laatste pachter 'de Boeretang'.

De restauratie van het stal-schuurgebouw en, de heraanleg van de omwalling met steun van de Koning Bouwdewijnstichting, zijn sinds het najaar van 1993 voltooid. Het woon- en karhuis werden in 2000 gerestaureerd.

HUIDIGE INFRASTRUCTUUR

Een sfeervolle keuze voor bijzondere gelegenheden


Het voormalige stal-schuurgebouw werd in 1993 volledig gerestaureerd en ingericht als feestzaal. Het reusachtige dakgebinte werd daarbij volledig in oorspronkelijke staat hersteld. De zaal beschikt over een volledig uitgeruste, professionele keuken, een ruime koelcel, nette sanitaire installaties en een grote bar, met tapkranen en koelkasten.

Er zijn tafels (ronde en langwerpige) en stoelen aanwezig voor groepen van 60 tot 220 personen aanwezig, alsook bijhorend wit tafellinnen. Naast de feestzaal bevindt zich een ruime parking voor een 150-tal wagens. De zaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bij mooi weer is het er aangenaam vertoeven in de rustige, landelijke tuin.

Locatie De Boeretang

Contact

Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen, om vragen te stellen of een project te bespreken.